KAISERGALOPP

Lovak és lovasok - művészet és történelem

Thököly Imre lovasábrázolásai

2017. január 09. 07:52 - patkószeg

fff4183.jpg

Gróf késmárki Thököly Imre (Késmárk, 1657. szeptember 25. - Izmit, 1705. szeptember 13.) magyar főnemes, kuruc hadvezér, 1682-1685 között felső-magyarországi fejedelem, majd 1690-ben Erdély fejedelme.

varm-abauj-005.jpgIfjúkora óta ellenséges érzelmeket táplált a Habsburg-házzal szemben, elsősorban a protestáns vallásgyakorlás és a rendi szabadságok megségtése miatt. Fiatalon, 23 évesen választották a kuruc hadak főgenerálisává. Törekedett a mozgalom Erdélytől való politikai függetlenítésére, ami 1862-ben sikerült török támogatással. Egészen 1685-ig, amikor helyzete mergerndült, mert Ahmed váradi pasa elfogatta. Kis idő múlva ugyan szabadon engedték, de helyzete mergendült és híveivel együtt kiszorították az országból. A "megbüntetett hűtlenség példájáról", a fogságban szenvedő Thökölyről számtalan német és olasz metszet készült. Nem szakított véglegesen Béccsel, számos alkalommal kezdeményezett béketárgyalásokat, felajánlotta a császárnak biztosítandó fegyveres támogatást a török kiűzésére - egy birodalmi hercegi cím fejében -, ám feltételeit az udvar rendre elutasította. Ezt követően tevékenysége fokozatosan kiszorult a Kárpát-medence területéről. 1690-ben a zernyesti csatában aratott győzelmével átmenetileg sikerült megszereznie az erdélyi fejedelem címet, de végül a császári csapatok elől meghátrálni kényszerült. A karlócai békét követően élete végéig az Oszmán Birodalom területén élt száműzetésben. Az anatóliai Izmitben hunyt el 1705-ben.

fff4182.jpgLovasábrázolásain a kor magyar katonáihoz hasonlóan a lovaskultúra legmagasabb minőségben történő művelésére lehet következtetni, lovaglási stílusát hol hosszú, hol rövid kengyelcsatolással mutatják be, de kivétel nélkül mindig iskolajármódban látható. A szárak az "érző kezet" mutatják.

A legfelső képen carriere jármódban látható. A carriere a vágtánál gyorsabb jármód. Maga a mozgás közismert: az őz, ha menekülve szökell, akkor carriere jármódban halad. A carriere a vágtához hasonló mozgás, de kétütemű, az egymás melletti lábak egyszerre érnek tajajra.

A második képen terre a terre jármód látható. Ez a mozgás a végletesen képzett, mozgáskultúrájában végletesen kiügyesített lovak sajátja. A terre a terre támadó harci lovas jármódja, a vágtához hasonló, de kétütemű, lebegési fázis nélküli mozgás. A terre a terre-ben a lovas ugyan "vágtázik" mégis bármilyen irányban képes lovával haladni: nem csak előre, vagy féloldalazásban, de teljes oldalazásban, vagy akár hátrafelé is!

A harmadik képen Thököly Imre redoppban látható. A redopp a terre a terre olyan változata, amikor a ló gerince oldal irányban hajlított, ezért az egymás melletti lábak egyszerre, de nem egymás mellett érnek a talajra. A hajlítás szerinti belső lábak előrébb helyzekednek el a külsőknél.

fff4152.jpgAz utolsó képen passage látható. A passage az ügetés iskolajármódja a vágta fenti jármódjainak betanításához szükséges. A jobb hátulsó lába mozdulata a képet alkotó művész rendkívül pontos megfigyelőképességétől, mondhatnánk lóképzői szakértelméről tanuskodik: a hajlított ízületek, a bal hátulsó láb bokájnak magasságáig felemelt pata a ló együttműködő lendületét és elengedettségét mutatja.

(Életrajz forrása: Wikipedia)

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaisergalopp.blog.hu/api/trackback/id/tr7112110865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HgGina 2017.01.10. 00:02:21

"...ami 1862-ben sikerült török támogatással..."
Kicsit késői lenne. Olvassátok már el rendesen, mielőtt kiteszitek!

HgGina 2017.01.10. 00:07:23

A korabeli metszeteken az ábrázolt lovak szinte mind ugyanezekben a helyzetekben, járásmódban szerepelnek. Erősen kétséges, hogy mindegyikük képzet lóidomár lett volna. Egyszerűen az illusztrátorok általános ábrázolásmódja volt.

Conchobar 2017.01.10. 08:31:50

@HgGina: "A korabeli metszeteken az ábrázolt lovak szinte mind ugyanezekben a helyzetekben, járásmódban szerepelnek." - Nehezen képzelhető el, hogy a modell körbe-karikába lovagolta a művészt, miközben az próbálta őt elkapni egy 'pillanatfelvétel'-lel. Alighanem úgy történhetett, hogy Thököly felült egy székre és később a művész emlékezetből 'alárakta' a lovat (esetleg lemásolta egy régebbi rajzról). Akkoriban sűrűbben lehetett látni lovat

Shish Yakoo 2017.01.10. 08:53:33

Egy mai autót legalább 20 évig lehet használni, míg ezek a lovak 5, legfeljebb 8 évet bírtak, mielőtt a bakáknak felszolgálták őket ebédre. Megtanították őket ilyen magassági kormányos meg rükverces meg oldaltparkolós trükkökre, aztán pár év múlva taníthatták a következőt. Nagy előnyük volt viszont, hogy nem füstölt a kipufogójuk!

Terézágyú 2017.01.10. 09:06:30

@Shish Yakoo:
"Egy mai autót legalább 20 évig lehet használni"

Na, ez már nem így van. Egy tegnapi, tegnapelőtti autót igen, de a maiak...

"míg ezek a lovak 5, legfeljebb 8 évet bírtak"

Bírták azok tovább is. Persze a csatákban lovak is hullottak...

"Nagy előnyük volt viszont, hogy nem füstölt a kipufogójuk! "

Csak büdöseket eresztettek.
Ez nem vicc, száz évvel ezelőtt sokan örültek az autóknak, hogy végre nincs szükség a büdös, folyton potyogtató lovakra, tisztább lesz a levegő... Ja, és kevesebb zab is fogy, mert hovatovább abból is kifogynak a készletek, olaj meg örökké tart.

Megjegyzem egy kocsi volánjánál nem alhatsz el - a bakon, vagy éppen a nyeregben viszont igen (ha csak egy kicsit is tapasztalt lovad van)...

noblesseoblige · http://fratrescalendarum.blog.hu 2017.01.10. 10:07:59

@Conchobar:

A legtöbb metszet a szereplő jelenléte nélkül készült, általában egy korábbi/korabeli közismert vagy elterjedt ábrázolás nyomán. Nyilván T. Imre többrendbeli körözött bűnözőt heroikusabb formák között volt jó megörökíteni (bár nyilván lényeges, hogy milyen célközönségnek készül), illetve a fejedelemábrázolások alapesete, ha az alany lovon ül kivont karddal, buzogánnyal, műbránerrel, de minden bizonnyal nagyszerű lovas volt és talán ez közismert is lehetett róla. Vagy nem, de az őt megörökítő művészek úgy tűnik értettek a lovagláshoz a poszter leírása alapján. Sőt, inkább azt gyanítanám, hogy a lovak, de magának a személynek az ábrázolásmódjai (viselet (pl. haj), az oldalán a kardok) messze többet árul el a készítőiről, mint magáról T.I-ről, de ez csak egy tipp.

szellemkor 2017.01.10. 11:23:18

@Terézágyú: Látod, az önvezető autón mennyit nyökögnek, pedig a ló megoldotta okosba' magától. :-)

Dr.Démonmac1 2017.01.10. 11:27:51

Nagyobb a feje, mint a lóé..:D

kewcheg 2017.01.10. 11:40:02

@noblesseoblige: szerinted Zrínyi Ilona hozzáment volna egy körözött bűnözőhöz?

noblesseoblige · http://fratrescalendarum.blog.hu 2017.01.10. 13:04:25

@kewcheg:

Ja, igen, gondolom neked nemzeti hős a kis törökbérenc.

Segna 2017.01.10. 15:44:17

@noblesseoblige: ezt független külpolitikának, szövetségnek, terrorizmusnak és köztörvényes bűnnek írják - a szerző érdekeitől függően.
A történelmet pedig a győztesek írják, így a Habsburgok szemszögéből egy törökbérenc, kalandor illetve köztörvényes bűnöző. Ha sikerül a függetlenedés, vagy Mo. átpozicionálása, akkor a zseniális első újkori magyar királyról beszélnénk. Ennyi.
Az utólagos címkeragasztás mindig könnyű, de eléggé sekélyes.
süti beállítások módosítása