KAISERGALOPP

Lovak és lovasok - művészet és történelem

Méltatlanul elfeledve

2017. november 02. 09:24 - patkószeg

the_fifth_crusade.jpgII. András ellentmondásos tevékenysége ellenére nemzetünk történetének egyik legfényeseb csillaga, kora egyik legtekintélyesebb európai uralkodója volt, ő maga III. Béla, a leggazdagabbnak mondott európai királynak fia, II. Géza, a talán legerősebbnek mondott magyar király unokája, I. Géza ükunokája, akit magnusnak (hatalmasnak, nemeslelkűnek) nevezett népe, és aki a szent korona egyik ábrázolásán látható.

II. András, hogy mást ne említsek, második felesége révén kicsi híjján bizánci császár lett, ő vezette az V. keresztes hadjáratot a Szentföldre, megalkotta az aranybullát, ami hat évszázadon keresztül (és lélekben talán ma is) a magyar jogrend egyik legfontosabb alapja és nem utolsó sorban ő az új honalapító, IV Béla atyja.

A mellékelt ábrázoláson a szentföldi seregek vezéreként látható.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaisergalopp.blog.hu/api/trackback/id/tr9413141540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M János 2017.11.02. 19:19:44

"II. András 1205-ben lépett ősei trónjára, noha apjának, a kiváló III. Bélának csupán kisebbik fia volt. Bátyja, Imre uralkodása alatt András többször megpróbálta letaszítani testvérét a trónról, ám kísérletei sikertelenek voltak, így a koronát végül csak Imre és gyermek fia, III. László halála után kaparinthatta meg..."
süti beállítások módosítása