KAISERGALOPP

Lovak és lovasok - művészet és történelem

Hogyan ült Zrínyi a lovon?

2016. szeptember 28. 06:23 - patkószeg

zrinyi-2.jpgA lovaskatona egészen a XX. századig a katonai csúcskultúrát képviselte. A lovasok alapvetően kétfajta logika szerint harcoltak: a nyugat-európai harcmodor a nagy találati pontosságot és ezzel együtt a moderált sebességet preferálta, ezzel szemben a magyar megközelítés inkább a gyors (huszáros) támadásra fektette a hangsúlyt. Ennek megfelelően a nyugat-európai lovas szúrt, a nagy sebességű magyar lovaskatonak értelemszerűen sulytott. Ez az indoka a szablya hajlítottságának.

De a sebességkülönbség az ülés módjában is különbséget eredményezett. A nyugat-európai stílusú, alacsonyabb sebességű lovaglás támaszték nélküli nyerget, laza hevedet és hosszúra engedett kengyeleket eredményez. Az ilyen ülést brida stílusnak nevezik. Ezzel szemben a magyaros stílus erős térdtámaszokat, határozottan megfeszített hevedert és rövidebb kengyeleket kíván. Ez a gineta ülés.

zrinyi_miklos_16_45_41.jpgZrínyi Miklós, korának egyik legnagyobb lovasszakembere természetesen mindkét stílus avatott művelője volt. Az kellet, hogy legyen, hiszen másképp hogyan irányíthatta volna sikeresen a déli végek katonai főparancsnokaként a törökök kiűzését, hogyan is lehetett volna szerzője több kiváló katonai szakírásnak. (Tábori kis tracta, Vitéz hadnagy) A felső képen brida ülésben ábrázolták passage jármódban. Ez az ügetés iskolázott változata, viszonylag alacsony sebességgel. A kép a lovas (katonai) szaktudását, hozzáértését mutatja, a nyugat-európai nehézlovasokra jellemző viseletben. A kép olyan, mintha ünnepi felvonuláson venne részt a lovas. Az alsó képen csataábrázolás látható. Itt természetesen a magyar katonai hagyományoknak megfelelő könnyűlovas viseletet, fegyvert (szablyát) és rövid kengyelcsatolást láthatunk Zrínyi lovaglási stílusaként. A képen az úgynevezett carrere látható, ami a vágta iskolázott változata. Erre csak igen hosszú tanítás eredményeként képes a ló, alkalmazásával a vágtánál nagyobb sebességet lehet elérni, a ló tulajdonképpen páros lábbal szökell előre.

Szólj hozzá!
Címkék: képek Zrínyi

A bejegyzés trackback címe:

https://kaisergalopp.blog.hu/api/trackback/id/tr4411748511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása