KAISERGALOPP

Lovak és lovasok - művészet és történelem

Egy évezred iskolaállj

2017. január 11. 07:11 - patkószeg

kiszely12.gifAz iskolaállj feladat a minőségi képzettség jelképe. A ló súlypontját hátulsó lábaira helyezi, hogy bármelyik irányban el tudjon indulni. A magas minőségű lókiképzés nemzeti kultúránk évezredes része, jelen van az ősidők óta. Ez láható az első évezred végi lovasábrázolásunkon, a nagyszentmiklósi kincsleleten ugyanúgy, mint a második évezred végén készült első világháborús emlékművön, a komáromi huszárok emlékművén. (A blogbejegyzés kereteit meghaladja annak az elemzése, hogy a nagyszentmiklósi kincs mennyiben magyar, esetleg avar és hogy maguk az avarok magyarok-e, vagy sem, az azonban kétségtelen, hogy az ábrázolás a magyar lovaskultúrát is jellemzi.)

Az iskolaállj, másnéven féllevade a ló magasiskolai képzésének alapfeladata. Az iskolaállj feladat ismerete nélkül lehetelten a ló végletes kiképzése, lehetetlen a ló mozgáskultúrájának magas szintű kidolgozása.

jkomarom.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaisergalopp.blog.hu/api/trackback/id/tr6212117135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása