KAISERGALOPP

Lovak és lovasok - művészet és történelem

Zsukov még tudta...

2017. december 30. 07:46 - patkószeg

Sokan azt gondolják, hogy a lovaglás, a lóhoz való értés hatalmasat fejlődött a XX. században. Én pont az ellenkezőjét gondolom. A lókiképzés általános kultúrája ötven-száz évvel ezelőtt összehasonlíthatatlanul jobb volt napjainkban tapasztaltaknál. Mindezt mi sem láttatja jobban, mint az alábbi két videó.

Az elsőn Zsukov marsall és három másik lovastiszt látszik 1945-ben, Moszkvában, a győzelmi dísszemlén, végletesen együttműködő, átengedő lovaikkal. A filmfelvételhez azt kell tudni, hogy Zsukov az első világháborúban huszárként vett részt, kivételes bátorságával közhuszárból az altiszti rangig vitte fel. Hozzáértése vitathatatlan, neki nem otthon, a lovardában, vagy versenyeken kellett teljesítenie, hanem a legnehezebb körülmények között, katonai feladatokat megoldva, a saját életét kockáztatva. Az átengedőség számára élet-halál kérdése volt. És hát ő még ennek megfelelően tudta, hogy a "májer" jármód - a vágta.

A második videó színhelye ugyanaz, Moszkva, a Kreml fala, csak hetven évvel később. Olyan, mintha vicces videót látnánk, mintha csákós díjlovasok nyögtetnék lekráglizott, merev, elejére esett lovaikat. Vágtázni nem is mernek, mintha díjlovas eredményhirdetésen lennénk. Bruhaha!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaisergalopp.blog.hu/api/trackback/id/tr7213533763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása