KAISERGALOPP

Lovak és lovasok - művészet és történelem

"Régi fotóm": Hát nem nevetséges?

2016. november 17. 04:59 - patkószeg

kepernyofoto_2016-11-17_4_34_39.png

Gyakran kapom a megjegyzéseket, hogy régi lovasábrázolásokból szakmai következtetéseket levonni nem lehet. És sorolhatnám az ellenvetéseket: "a ló nem is tud úgy mozogni", "a mozdulat természetellenes", "nem is tudtak úgy lovagolni", "az ábrázolást készítő művész nem értett a lovagláshoz", stb., stb. Tegnap a XVIII. századi magyar lovasok ábrázolása kapcsán épp az volt a sláger, hogy "az ábrázolás megrendelésére készült és a valóságosnál jobb színben mutatja be a lovasokat". A cikket ide kattintva olvashatod.

A fenti kép a londoni olimpiai szereplésem során készült. Hát nem nevetséges? Ha komolyan ezt a fotót terjeszteném magamról, így próbálnám tudásom bemutatni, teljesen hiteltelenné válnék, a hátam mögött mindenki csak mosolyogna és legyintene, hisz köztudott, hogy nem voltam ott. Pont ellenkezőleg. A közzétett fotóimon szakmai szempontok mellett a legfontosabb szempont a hitelesség. Persze, hogy a lehető legjobb ábrázolást szereti mindenki önmagáról, de ha csak egy hajszállal is többet mutat a fotó a valóságnál, vagy bármilyen más módon eltér attól, akkor az nevetség tárgyává teszi a lovast. Sőt, a legnagyobbak nemhogy megfotoshopolnák fotóikat, hanem pont ellenkezőleg, tökéletlenségüket, a hibákat is tudatosan felvállalják, mert tudják, hogy ló és lovas közös tevékenysége sohasem lehet hiba nélküli.

És ez ugyanígy volt évszázadokkal ezelőtt is. Szóval az ábrázolások kétségtelenül hitelesek, mégpedig a legutolsó részletig, efelől ne legye kételye senkinek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaisergalopp.blog.hu/api/trackback/id/tr9411968159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása