KAISERGALOPP

Lovak és lovasok - művészet és történelem

Szent László derékSzöge

2016. október 02. 22:39 - patkószeg

0629-3-sz-laszlo-legneda.jpg

Salamon király (I. András fia), unokatestvéreivel Géza és László hercegekkel (I. Béla fiaival) 1068-ban vívta a győztes cserhalmi csatát az Erdélybe betörő Ozul seregeivel szemben. Az előzőleg Erdély nagy részét végigpusztító besenyők már kifelé vonultak az országból, amikor a magyar király a hercekekkel és csapataival útját állta. A krónikák szerint Ozul először azt hitte, hogy könnyűszerrel legyőzheti a magyarokat, amikor azonban kémei jelentették, hogy a magyar sereg számbeli fölényben van, felhúzódott seregével a Kerlés mellett levő Cserhalom dombra. Kerlés a mai Romániában, Beszterce-Naszód megyében található. Neve valószínűleg az ógörög kürie eleiszon (uram irgalmazz) könyörgésből keletkezett és úgy is lett. A magyarok három hadtestben rohanták meg a dombot, ahonnan a besenyők erősen nyilaztak rájuk. A csata folyamán mind a három magyar vezér nagy hősiességről tett tanubizonyságot. A csatában a magyarok tönkre verték a besenyő sereget és kiszabadították az összes foglyot. A csatához kapcsolódik az a Szent László legenda, amikoris a herceg megmenti a magyar lányt a kun vitéztől:

1af5.jpg

Szent László a cserhalmi ütközetben

"A magyarok erdélyben üldözték a fosztogató kunokat. László király  csapatával rögtön  le is vágott 4 et közülük, majd észrevett egy kun vitézt, amint egy magyar lányt hurcol magával a lován, Utána is eredt Szög nevű lován. Mikor utolérte már csak egy lándzsányi  hossz volt közte és a kun közt, de nem tudta beérni. Ekkor a lányra kiáltott, hogy  rántsa le a lóról. Az úgy is tett, és  a földön bírkózva  harcolni kezdtek, a kun erős volt, László  elvágta a kun inát, és megsebezte a nyakán."

121212095135x8900269bb51e7d11b236b715366ae077.jpg

Szent László a cserhalmi ütközetben. Csak Szög nyaka, feje és elülső lábai látszanak, valamint a kun vitéz rövid kengyelben. Mindketten carriere jármódban: a lovak a vágtához hasonló mozgással, de annál gyorsabban haladva szökellnek előre.

Nem tudom, hogy Szent Lászlóról van-e hiteles ábrázolás, illetve azt sem, hogy milyen volt abban a korban a magyarok harcmodora: könnyű, vagy nehézlovasok voltak-e, milyen fegyvereket használtak. Szívesen látnék kommenteket ezügyben, azzal kiegészíteném a bejegyzést. A besenyők valószínűleg könnyűlovasok voltak (rövid kengyellel és nyíllal), mint ahogyan a fenti ábrázoláson látszik, de mi volt Szent László lovaglási stílusa? A képekről az látszik, mintha nehézlovas lenne. Talán erre utal a legenda "lándzsány hossz" kifejezése is és az, hogy minden ábrázoláson lándzsával, vértben látható. Az biztos, hogy kiválóan képzett lovas volt, hiszen mindenhol a vágta iskolajármódjában (a vágtánál nagyobb sebességű) carriere-ben látható.

Annyi biztos, hogy Szent László lovának neve Szög volt. Szép név!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaisergalopp.blog.hu/api/trackback/id/tr2111759473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tompa Balázs 2016.10.03. 10:49:54

A korszaknak jellemzője a lovasság kettős rendszere. Könnyű és könnyű vértes egységek nagy száma, mellett a komolyabban felpáncélozott nehézlovasság -ami ebben az időben még nem volt annyira elnehezülve mint a 14-15. században!- volt a magyar, de a keleti hadseregeknek is a két fő csapatneme. Az ezredfordulós nagy változás valójában az volt, hogy a keleti típusú vértes lovasságot nyugati frank és bajor alapokon szervezték át. Sajnos a fegyverzet változásain kívül nem sokat tudunk arról hogy ez a lovas felszerelésekben és magában a lovagló stílusban mennyi változást hozhatott. A fenti ábrázolások már mind a 14. században, ill. utána készültek így magáról László idejéről már nem hordoznak információkat. És azt s hozzá kell tenni, hogy az alkotók, mind nyugati mesterek voltak, így valószínű, hogy az ő általuk ismert és nagyra tartott lovagló stílusban és azok magasrendű jármódjaiban képzelték és alkották meg a történet ábrázolását (minél szebb és művészibb legyen). Azonban hogy ez a 11. században és később is mennyire volt a magyar lovagló stílus sajátja erősen kérdéses!

patkószeg 2016.10.30. 12:10:02

@Tompa Balázs: Kedves Balázs! Ha ezt a gondolatot részletesebben kifejtené, esetleg képekkel illusztrálná, szívesen megjelentetném itt a kaisergalopp. blog.hu-n. István
süti beállítások módosítása