KAISERGALOPP

Lovak és lovasok - művészet és történelem

Huszár miniszterelnökök (I.)

2017. június 12. 20:57 - patkószeg

Batthiány Lajos az "első huszár"

nfm1006.jpg

Az első magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos rövid jogi tanulmányok után 1826-tól katonai pályát választott. Először a 32. magyar sorgyalogezredbe került, ahol kadétként megszerezte a tiszti képesítéséhez szükséges ismereteket, majd egy évvel később, a gyorsabb karrier érdekében áthelyezését kérelmezte a császári - királyi 3. huszárezredhez, amelynek tulajdonosa abban az időben Estei Ferdinánd főherceg volt. Végül nem oda, hanem a 9. huszárezredhez kerül alhadnagyi beosztással, aminek Frimont János volt a tulajdonosa.

Az ezred Észak-Itáliában állomásozott. Batthyány szorgalmas, társai által kedvelt lovastiszt volt, azonban három évvel később hozzájutott vitatott és igencsak lepusztult apai örökségéhez és egy évre rá távozott a katonaságtól, kezébe venni és ismét felvirágoztatni birtokait.

A fenti képen huszárezredének egyenruhája látszik. Meg kell jegyezni, hogy a ló természetesen carriere jármódban került ábrázolásra. A carriere a vágtánál gyorsabb iskolajármód, a háromütemű vágtához hasonló, de kétütemű. A képen is látszik, hogy az elülső és hátulsó lábak egyszerre mozognak. A "normál", campagne, azaz háromütemű vágtának nincs a képen ábrázolt fázisa. Az ábrázolást sokan fikciónak tekintik, de ez tévedés - a jármód évezredeken át ismert volt, ábrázolása pedig a huszárezred lókiképzési kultúráját hivatott jelezni. Szintén megjegyzendő, hogy magyar lovast az elmúlt évszázadok során kizárólag a fenti képhez hasonló iskolajármódokban ábrázolták.

A következő rész ide kattintva található.

Forrás: nadasdymuzeum.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaisergalopp.blog.hu/api/trackback/id/tr1212588089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása